Nu ook in mijn praktijk: Cross en Meridiaan taping

Cross Taping 1Wat is Cross Taping?

Een succesvolle en (huid)vriendelijke therapiemethode bij zenuw- en spierpijn en bewegingsbeperkingen.

Het Medical Taping Concept bevat verschillende, uit Japan, Korea, Duitsland en Nederland afkomstige Taping-concepten. Het MTC wordt zowel bij spierproblemen, blessures van de banden en pezen, als ook bij storingen van het lymfesysteem toegepast.

Volgens de grondslag van de Chinese acupunctuurleer vloeit onze lichaamsenergie,ca. 2 mm onder onze huid liggend, in een banensysteem (de zogenaamde meridianen) in een constante kringloop. Littekens, problemen met de wervelkolom of andere ziektes kunnen storingen in deze “energiestroming” veroorzaken met als gevolg een energiestuwing. Het Meridiaan-Taping beïnvloed dit energiesysteem. Het doel van de behandeling is, net als bij alle energetische behandelings technieken, zoals acupunctuur, acupressuur, acupunct-massage en Shiatsu, de energie weer ongestoord te laten vloeien.

Bij de Meridiaan Taping wordt het verloop van de meridianen in het gebied van de energetische storing met tape beplakt. Doordat de huid dankzij de tape iets omhoog komt, wordt de daaronder liggende meridiaan weer vrijgemaakt.

Het uit Korea afkomstige Cross Taping wordt eveneens voor de behandeling van storingen in de energiestromen gebruikt. In tegenstelling tot het tapen met elastische CureTape worden hiervoor geen katoenen tapestroken, maar fijnvezelige, rastervormige “patches” gebruikt, die ca. 1,5 x 2,5 cm groot zijn.

Cross Taping 3Deze Cross Tapes (Cross Patches) worden op energiegeladen punten, zoals pijnpunten, triggerpoints en acupunctuurpunten geplakt, die door de behandelende therapeut manueel opgezocht, en door middel van de energiestroom-afhankelijke plakrichting van de Cross-Tapes verdeeld worden. De Cross Tape zorgt voor een verbeterde stroming van de energie op de gestuwde punten en hierdoor tijdens het dragen voor een harmonisering  van de energiestroming.Hier wordt in de meeste gevallen al kort na het plakken van de Cross Tapes een verbetering van de beweeglijkheid en een duidelijke vermindering van de pijn ervaren.

De Cross Tape is zelfklevend en watervast en kan in sommige gevallen tot drie weken blijven plakken.

Door de complexe werking van de Cross Taping Therapie is het raadzaam deze behandeling uitsluitend door opgeleide MTC- therapeuten uit te laten voeren.

Toepassing van de Cross Taping bijvoorbeeld bij:

Spierverspanningen, gewrichtspijn (postoperatief, Arthrose, overbelasting) , hoofdpijn, migraine, tinnitus, problemen met de wervelkolom, kneuzingen, organische pijnklachten.

Bron: www.Fysiotape.nl